ХАЙДУШКИ ПРАЗНИЦИ "КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА"

Тази страница се посвещава на Петко Кирков (Киряков) Калоянов, по-известен като Капитан Петко войвода. Посветил живота си на освобождението на беломорските българи и обединението им с България, защитник на Родопите и Чепеларе. В негова чест и прослава бяха организирани "Хайдушки празници" в гр. Чепеларе

Хайдушки дни - програма


ИЗДАНИЕ 2023

Националните хайдушки празници „Капитан Петко Войвода“ в Чепеларе представят богата програма, съобщиха от Общината.

На 2 септември - събота, от 17:00 часа пред паметника на Капитан Петко войвода е официалното откриване на празника с възстановка по посрещане на Войводата и връчване на автентичната му пушка.

Пушката на Капитан Петко ще бъде предоставена от Регионалния исторически музей в Смолян специално за възстановката. За нея има две легенди. Според едната, тя му е подарък от Джузепе Гарибалди, а според друга оръжието му е подарък лично от руския император Александър II.

Тя е марка “Уинчестър” и е от 1866 г., а от 1952 г. се съхранява в Историческия музей “Стою Шишков” в Смолян. Пристигането на Капитан Петко на кон и неговата чета ще бъде пресъздадено от 17:00 часа пред паметника на Войводата на ул. „Васил Дечев“ 14 - главната улица на Чепеларе до Виенски салон.

Във възстановката ще участват ДТС към НЧ "Родопска искра 1880"-Чепеларе, Гайдарски състав ''Петко Войвода'', Сдружение "Родопски Хайдути", самодейни състави и Представителен Фолклорен Ансамбъл "Шевица".  

 В 17:45 часа стартира тържественото шествие, начело с войводата към площад „Олимпийски“ в центъра на Чепеларе, където програмата ще продължи със сдружение „Родопски хайдути под съпровода на над 30-те родопски каба гайди от гайдарски състав „Петко Войвода“.
 
От 18:30 часа в градската градина ще бъде представена „Енциклопедия Тракия“ от авторски колектив, организирана от Съюза на тракийските дружества в България. Очаква Ви също и интересна фотоизложба „Петко Киряков - войводата на Тракия и Родопите“, създадена по презентационни материали, предоставени от Зоица и Коста Начеви.
 
Концертната програма на Представителен Фолклорен Aнсамбъл „Шевица“, състоящ се от 60 красиви млади изпълнители започва от 19:30 часа на пл. „Олимпийски“.

По време на празника ще имате възможност да се снимате с Войводата пред специално създаден кът за снимки, както и да посетите лично еко пътека „Старата воденица“, където е сниман част от филма „Капитан Петко войвода“.

Сподели: